Overnatting ute

Spente forlot vi sofa, fjernkontroll og sivilisasjonens luksus. Bevæpnet med varme klær, en fyrstikkeske og posemat gikk turen opp i furuskogen! Overnatting under åpen himmel er det ikke mange som gjør, og i minus 12 med litt vind blir det erfaringsmessig kaldt å oppholde seg utendørs. Det krever derfor litt forberedelse og planlegging, før man drar ut i skogen eller på fjellet vinterstid. Vi gjør oppmerksom på at dette gjelder for generelt vintervær. Med temperaturer under 30 minus må du hyre og forberede deg ekstra mye, og helst bruke telt med en brenner.

Planlegging

Nå var vi ikke helt uten erfaring, både jeg og Bjørn har erfaring fra militæret og overnatting i klamme knappetelt med fyringsvakt. Planleggingen var ikke vanskelig, vi trengte gode klær, god sovepose, nødvendig utstyr og gode underlag. Samt mat.

NorskVinter

Klær: Ullundertøy og ullsokker - enda et lag med tykkere ullklær og ull lester (eller fleece) - vind og vanntett yttertøy med hette (goretex mv). Ullvotter med vindtrekk utenpå klarer seg bra på hendene. Hansker er ikke bra, med unntak av mildvær. Ekte tovede ullvotter er best. Skal du ut i ekstremkulde så er selskinnsvotter best, men da må man også tenke på alt annet.

Sovepose: Sovepose som tåler den temperatur du skal ut i (gjerne i overkant). Bjørn valgte en løsning med vind/vanntett pose utenpå og en vanlig sovepose inni. Jeg valgte 2 soveposer, en vanlig under og forsvaret sovepose over.

Underlag: Kutt masse einer, gran og småkvist og legg i ett rimelig tykt lag på bakken først. Så brukte vi reinskinn oppå kvist. Deretter la vi liggeunderlaget oppå reinskinnene.

Utstyr: Øks, presenninger 3 stk, tau, kaffekjele, skje, kniv, lykt (led lense hodelykt), fyrstikk, en 1.5*2m liten duk (for å ha oppå soveposen mot sne) og godt humør.

Mat: Undertegnede valgte å prøve ut posemat og 2 bokser snurring. Bjørn Ivar valgte 2 bokser snurring og tok med seg "left overs" fra amerikanske og tyske militærrasjoner. Det ble blandede opplevelser på mat. Personlig tar jeg aldri med snurring på tur (smaker ikke så godt, er tungt og tomboksene må du drasse med deg hjem også) Bjørn Ivar prøvde en boks med frokostblanding som var alt annet en godkjent. Mer om maten vil du finne under testsiden vår!

Leirvalg

Å velge leir er selvsagt viktig. Brensel er det viktigste, du trenger godt med brensel! Tilgang til det du er ute etter er nest viktigst (isfiskesteder, jaktsteder mv), og til slutt kommer tilgang til vann. Vindforhold må du også ta hensyn til hvis du ikke tar med deg presenninger. Vi valgte til slutt en blanding av gran, furu og bjørkeskog med mye brensel. Da vi kom frem hørte vi en elg stampe avsted, knirkingen i sneen avslørte den, storfugl hørte vi også:)

Iskalde norske fjell

Leirslagning

Å slå leir bør du bruke tid på. Stedet vi valgte var greit nok, vi manglet ikke brensel og hadde det godt, men forholdene for å slå opp presenningene var kansje ikke de beste. Presenningene ble derfor ikke slik de burde være. Det første vi satte i gang med var å få opp bålet som skal varme kroppen utover kvelden og natten. En tykk furu fungerte som reflektor (velg alltid et sted slik at du sitter på den ene siden av bålet og på den andre siden en stor stein, rot eller et tre som reflekterer varmen fra bålet mot deg). Vi satte opp presenningene slik at de beskyttet oss mot 3 vindretninger (se værmeldinger slik at du vet hvilke som er aktuelle) med mulighet for hurtig å endre oppsettet. Så tok vi fatt på kvistingen (underlaget mot bakken), og la på reinskinnene, og til slutt liggeunderlagene.

Brensel

Det var godt med brensel, men det kunne vært mer, skogen var ikke så veldig tett. Vi måtte derfor bruke endel tid på innsamling, og her lærte vi en ting, det går mye brensel når du skal overnatte utendørs under åpen himmel... Omtrent hver 2 time måtte vi ut å hente mer brensel. I etterpåklokskapens navn så bør man samle inn MASSE brensel og helst mens der er lys ute.. Og heller kose seg foran bålet etterpå og utover de mørke timer. Husk også å gjemme unna endel brensel til morrakaffen (det gjorde vi heldigvis). Før vi sovnet inn peiset vi på med masse brensel i ett avlangt bål på ca 2-3 meters lengde, og flyttet det nærmere oss (1-2 meters avstand), slik at hele kroppen fikk nyte varmen fra bålet. Våknet man opp i løpet av natten så var det bare å slenge på mer ved. En lærdom til er å bruke tørr ved (for å unngå røyk)

Bildet illustrerer at du nødvendigvis må gå rundt å samle brensel

Nedbør

Nedbøren kom på natten, sne lavet ned og det ble merkbart mildere. I ly av presenningen (som stod i en vinkel på kansje 60-70 grader) lå vi ganske godt i le. Jeg tror en vinkel på 45 grader ville være nært perfekt (husk til neste gang). Heldigvis hadde undertegnede med en grov tøyduk som jeg la oppå soveposen som beskyttelse, det tok støyten fra sne som absolutt skulle ramle direkte på meg.

Tips

  1. Ta med en sterk sag (for større trær som du ikke klarer å bære eller rive ned)
  2. Prøvespis mat før du tar det med på tur (å spise dårlig mat er unødvendig på tur)
  3. Sett hovedpresenningen der du skal ligge i en vinkel på 45 grader slik at du er beskyttet mot sne.
  4. Bruk alltid ull (med unntak av moskusull er alt annet dårligere spesielt hvis du blir fuktig)
  5. Jobb deg ikke svett i kulda!!! Jobb sakte.
  6. Ta aldri med billig rom på tur (cognac er cognac)